Background Image

Grensdorpen - Doodendraad

 

1. We planten een lint van witte krokussen langs het hele traject van de dodendraad, Van Knokke tot het drie landenpunt in Vaals over een lengte van 350 kilometer. Dit zal gebeuren in en rond de "Week van de Doodendraad" in oktober.
In het project focussen we op de samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse gemeenten aan beide zijden van de grens, zodat het een grens wordt die verbindt in plaats van dat ze ons scheidt.

2. We ontwikkelen een Langeafstand Fietsroute langs het traject van de Dodendraad.

Wat staat er te gebeuren binnen Linieland van Waas en Hulst?

Op zaterdag 6 oktober wordt er door de EGTS Linieland van Waas en Hulst een startevenement georganiseerd in samenwerking met de partners Sint-Gillis-Waas, Hulst, Stekene en Beveren en voor dit evenement ook Moerbeke alsmede de werkgroep grensdorpen van de Oudheidkundige Kring 'de Vier Ambachten' uit Oost-Zeeuws-Vlaanderen.
Aansluitend bij dit eerste plantmoment is er een belevingswandeling. Tijdens de belevingswandeling wordt er gewandeld op de Koningsdijk vanaf de kruising Polderstraat richting fort Bedmar (De Klinge). Aan de hand van 3 locale historische verhalen wandelen mensen terug in de tijd doorheen dit stukje grensoverschrijdende geschiedenis.
Genodigden en recreanten zullen kennis maken met de bewoners en de grensbewaking van zowat 100 jaar geleden. Dankzij de verhalen die elke locale gemeente, heemkundige kring en de werkgroep grensdorpen kon aanleveren wordt “den elektrieken draad” weer even deel van het Linieland van Waas en Hulst. Het evenement toont de impact van de dodendraad op het alledaagse leven langs de grens. Stekene geeft aan waar de doodendraad
In de week volgend op het startevenement zullen schoolkinderen in de grensstreek een krokuslint aanplanten.

De reconstructies van De Klinge en Stekene, de locaties van de dodendraad en de fietsknopenkaart resp figuur 1,2 en 3.

Figuur 1, Reconstructies Dodendraad te De Klinge en Stekene

cid image005 jpg01D43E32

Figuur 2, locaties van de dodendraad

cid image006 jpg01D43E32 

Figuur 3, Grens Fietsknopenkaart route

cid image007 jpg01D43E32

 

Waarom de witte krokus in plaats van de klaproos?. De poppy's, uit het gedicht 'In Flanders Fields', zijn door de Amerikaanse Moina Michaels als herdenkingssymbool 'uitgevonden' in 1918, als een eerbetoon voor hen die gestreden hebben aan het front. Verhalis heeft gezocht naar een geschikte bloem om de slachtoffers van de Dodendraad te herdenken. De krokus is een bolgewas en verspreidt zich dus niet in de breedte door de wind. De bollen kunnen wel meer bloemen maken, maar blijven op een lijn. De witte krokus verwijst qua vorm en kleur naar de witte porseleinen isolatoren die aan de Dodendraad zaten. Als je wilt weten waar de draad precies door de velden liep, kun je in een pas geploegd veld zoeken naar de witte scherven, die nog steeds naar boven komen. Zo zullen ook ieder voorjaar de krokussen langs het traject naar boven komen: witte bloemen, de kleur van de vrede.

Iedere deelnemende gemeente ontvangt een bord met info over het krokusproject om langs het krokuslint te plaatsen. Op het informatiebord is plaats voor extra logo's, bijvoorbeeld van sponsors. Het is nog niet bekend waar de borden zullen komen te staan.

 

33e1a10c 9422 43eb 8659 ba72efe5010302f9223c 89b2 4c85 9c41 8c0b649b1c22bab1f196 d0b1 4bcd b27d b4deb317978a