Background Image

Projecten

7d1210d8 b153 4207 b71c 89eb13edbf74

De Doodendraad Leeft

Een initiatief van  Stichting Verhalis

het project in het kort

Ter herdenking van de slachtoffers en om het verhaal over de Dodendraad levend te houden in de grensstreek organiseren we twee projecten in 2018:

1. We planten een lint van witte krokussen langs het hele traject van de dodendraad, Van Knokke tot het drie landenpunt in Vaals over een lengte van 350 kilometer. Dit zal gebeuren in de door Verhalis geplande "Week van de Doodendraad" van 7 tot 14 oktober.
In het project focussen we op de samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse gemeenten aan beide zijden van de grens, zodat het een grens wordt die verbindt in plaats van dat ze ons scheidt.

2. We ontwikkelen een Langeafstand Fietsroute langs het traject van de Dodendraad.

Wat er al is gebeurd
Op 11 januari was er van 09.30 tot 12.00 uur een bijeenkomst in de Vlasschaard te Koewacht georganiseerd door de stichting Verhalis.

Op deze ochtend werden we geinformeerd over het project en werd bekeken hoe de komende maanden kon worden samengewerkt aan publieksactiviteiten in De Week van de Dodendraad (7-14 oktober 2018) en de LF fietsroute langs de grens. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de Belgische en Nederlandse gemeenten, toeristische diensten en erfgoedspecialisten (waaronder enkele bestuursleden van de OHK) van het traject waar de Dodendraad heeft gestaan tussen Schelde en Noordzee: Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Dit zijn de gemeenten Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis Waas, Beveren, Hulst, Terneuzen en Sluis.

Waarom de witte krokus in plaats van de klaproos?. De poppy's, uit het gedicht 'In Flanders Fields', zijn door de Amerikaanse Moina Michaels als herdenkingssymbool 'uitgevonden' in 1918, als een eerbetoon voor hen die gestreden hebben aan het front. Verhalis heeft gezocht naar een geschikte bloem om de slachtoffers van de Dodendraad te herdenken. De krokus is een bolgewas en verspreidt zich dus niet in de breedte door de wind. De bollen kunnen wel meer bloemen maken, maar blijven op een lijn. De witte krokus verwijst qua vorm en kleur naar de witte porseleinen isolatoren die aan de Dodendraad zaten. Als je wilt weten waar de draad precies door de velden liep, kun je in een pas geploegd veld zoeken naar de witte scherven, die nog steeds naar boven komen. Zo zullen ook ieder voorjaar de krokussen langs het traject naar boven komen: witte bloemen, de kleur van de vrede.

Een presentatie, opgesteld door Grote Routepaden en Nederland Fietsland gaf meer inzicht in de impact van een Lange afstand Fietsroute voor de betrokken gemeentes langs de grens.

financiering van het hele project
De organisatie van zowel het krokuslint als de fietsroute wordt deels gefinancierd door landelijke en provinciale subsidies uit beide landen, deels door gemeentelijke bijdragen. Per gemeente wordt een bijdrage gevraagd van € 1500,-. Daarmee kan de fietsroute op basis van het knooppuntentraject worden gefinancierd, met een website en informatieboekjes. Per kilometer krokussen (plantafstand 50cm; inclusief doosje) zijn de kosten € 300,- (exclusief BTW).  
Men kan eventueel sponsors zoeken die bijvoorbeeld een deel van het traject willen adopteren. Ook crowdfunding kan overwogen worden, zeker om de betrokkenheid van de bevolking te vergroten.

Verhalis organiseert de landelijke publiciteit rond ‘de week van de Dodendraad’, zet een algemene lesbrief op voor de basisscholen en houdt o.a. een Facebookpagina bij over alle projecten langs de grens rond de dodendraad.
Iedere deelnemende gemeente ontvangt een bord met info over het krokusproject om langs het krokuslint te plaatsen. Op het informatiebord is plaats voor extra logo's, bijvoorbeeld van sponsors.

belangrijke data
De volgende data zijn daarbij voor het tot stand komen van het krokuslint van belang:
Vóór 1 maart 2018 geven de gemeentes hun deelname aan Verhalis door.
Vóór 1 juni 2018 bestellen de gemeenten het aantal krokussen en doosjes dat ze nodig hebben voor het beplanten van de door hen gekozen trajecten.
‘De week van de Dodendraad’
van 7 tot 14 oktober – wordt op zoveel mogelijk locaties langs de hele grens geplant. Alle plantactiviteiten (en overige herdenkingsactiviteiten) worden aan Verhalis doorgegeven en in de lokale pers bekend gemaakt.

dodendraadtraject en verhalen
Heemkundigen verzamelen verhalen over de dodendraad in hun streek. Deze kunnen worden verwerkt in de persberichten rond de plantactiviteiten en het tot stand komen van de fietsroute. Verzamelen en doorgeven naar Verhalis neemt de werkgroep Grensdorpen op zich.
De verhalen kunnen ook worden gebruikt in het onderwijs, verwerkt in de lesbrief, live verteld op de scholen of bij de reconstructie van de dodendraad tijdens ‘de Week van de Dodendraad’ in oktober.

plantlocaties en fietsroute
Na de pauze ging iedereen aan de slag om op topografische kaarten aan te geven waar in de verschillende gemeentes de Draad gelopen heeft en wat de beste plantlocaties zouden kunnen zijn. Bovendien werden de fietsroutes ingetekend.

33e1a10c 9422 43eb 8659 ba72efe5010302f9223c 89b2 4c85 9c41 8c0b649b1c22bab1f196 d0b1 4bcd b27d b4deb317978a

Op 7 februari organiseerde de Erfgoedcel Waasland een vervolgbijeenkomst in de Raadzaal van het Gemeentehuis van Stekene.

De Erfgoedcel Waasland neemt daarom het voortouw om voor de inschrijvingsdeadline van 1 maart 2018 de Wase en Zeeuwse grensgemeenten samen te brengen om een stand van zaken te maken voor de regio. Inmiddels was duidelijk geworden dat er rond het project nog vragen leefden over samenwerking, financiering en haalbaarheid. In principe zijn alle gemeenten bereid om mee te doen. Daarbij coordineert EGTS Linieland binnen de daarbij aangesloten gemeenten: Beveren, Hulst, Sint-Gillis en Stekene. Tijdens de bijeenkomst kwam vooral de praktische uitwerking en de financiering aan bod. Een vragenlijst is gestuurd naar Verhalis. Er komen lokale verankeringsmomenten naast de Verhalis-overkoepeling. De werkgroep is bereid te participeren in de organisatie.