Background Image

Funerair agenda

Agenda 2019

Werkzaamheden Begraafplaats Zoutestraat Hulst.
Contact: Lia De Letter-Beeckman: 06-40102200

Grof onderhoudswerk op 23 maart van 09.30 tot 12.00 uur. Gedurende deze ochtend wordt er vooral gesaneerd. Dit houdt in, het verwijderen van bomen, klimop en struiken die graven overwoekeren en kapotdrukken. Gaarne zelf gereedschap meenemen. Er is geen electriciteit aanwezig.

Gedurende de maanden april t/m oktober wordt er elke derde zaterdag van de maand van 09.00 tot 12.00 uur op deze begraafplaats gewerkt. Iedereen die een paar uurtjes mee wil doen, is van harte welkom ongeacht of men nu lid is van de vereniging of niet. Data zijn: 20/4, 18/5, 15/6, 20/7, 17/8, 28/9 (let op!) en 19/10.

Bovendien zijn er in juni t/m september ook enkele avonden dat er wordt gewerkt van 19.00 tot 21.00 uur. Dit zijn: 6/6, 4/7, 8/8, 5/9.

Verzamelen steeds bij de hoofdingang aan de Zoutestraat. Daar is ook een parkeerterreintje.

De werkzaamheden bestaan uit het vrijmaken/houden van grafmonumenten van zaailingen van bomen en struiken, het doen van kleine reparaties, het aanharken van de grond tussen de monumenten, het inventariseren en fotograferen van graven.

Bij regen gaan de werkzaamheden niet door en wordt de werkochtend automatisch verplaatst naar de daar opvolgende zaterdag.

 
Weekend van de Begraafplaats: vrijdag 24 t/m zondag 26 mei
Thema: een plek vol verhalen

Oorsprong
De Week van de Begraafplaats is een initiatief van de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten. Het doel is om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed. Daarvan is nu afgeleid het: Weekend van de Begraafplaats.
Erfgoed
Een begraafplaats is zoveel meer dan een sociale voorziening. Tijdens de Week van de Begraafplaats lichten de vele enthousiaste beheerders u graag voor over de natuurwaarde en het historische belang van de begraafplaats. U komt meer te weten over rituelen en kunstuitingen op de begraafplaats. Maar natuurlijk ook over de mogelijkheden op het gebied van graven en asbestemmingen, onderhoud en kosten. In het land worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, lezingen, concerten, thematentoonstellingen, open dagen, etcetera.
Organisatie
De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), Vereniging De Terebinth en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) faciliteren deze gebeurtenis. De Week (in totaal negen dagen, inclusief twee weekenden) werd jaarlijks gepland rond de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni. Voor 2019 is gekozen voor een lang weekend op het eind van mei. Voor meer informatie zie: www.weekendvandebegraafplaats.nl
Hulst
Op zaterdag 25 mei worden twee rondleidingen verzorgd op de historische begraafplaats Zoutestraat, die van 1870 tot en met 1986 in gebruik is geweest. Centraal hierbij staan geschiedenis, de indeling en het gebruik, monumentaal roodgoed en bijzondere grafmonumenten. Elke rondleiding duurt ongeveer 2 uur. Tijden: 10.00 uur en 14.00 uur. Contactpersoon: Marc Buise, 0114370244.

 

 

Open monumentendag 14 en 15 september
Thema: plekken van plezier

Thema:
Een begraafplaats associeert men niet direct met het thema dat men voor 2019 heeft gekozen voor de Open Monumentendag. Alhoewel er is een gezegde het er bij een begrafenis in onze contreien soms vrolijker toegaat dan bij een huwelijksfeest aan 'den overkant'. Doch doorgaans is een begraafplaats toch eerder een plaats van herinnering, bezinning en verdrietverwerking.

Rondleidingen:
Op zondag 15 september zijn er rondleidingen over de begraafplaats om 10.00 en 14.00 uur. Elke wandeling duurt ongeveer 2 uur. Verzamelen is steeds bij de parking aan de ingang Zoutestraat.
Het is nog niet bekend of er op zaterdag 14 september ook rondleidingen gehouden zullen worden.
Contactpersoon: Marc Buise, 0114370244.

 

 

13 september 19.00 uur: herdenking slachtoffers beschietingen september 1944 en andere oorlogsslachtoffers.

Programma volgt: contact Ilse Thuy 06-13651078.