De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Vanaf 1979 gebeurde dat in het Streekmuseum "De Vier Ambachten", in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat dat daartoe door de Gemeente Hulst ter beschikking was gesteld. In 2006 werd het museum ondergebracht in een gelijknamige stichting, die sedert 2017 geheel is verzelfstandigd als Museum Hulst. De collectie van de Oudheidkundige Kring is in bruikleen toevertrouwd aan dit museum. In 2022 verhuisde Museum Hulst naar het 's Lands Huis, waar voorheen de magistraat van het Hulsterambacht zetelde, aan de overkant van de straat.
ONZE MISSIE
Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.
Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?
WAT DOEN WE ZOAL
- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.
WERKGEBIED
Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten". Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, Terneuzen en Wachtebeke.
- Het Axel Ambacht, met onder meer Axel, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Stoppeldijk, Ossenisse, Kloosterzande, Lamswaarde en Graauw.
- het huidige Verdronken Land van Saeftinghe, de binnen de voormalige heerlijkheid bedijkte polders en Nieuw-Namen.
- de voormalige baronie van Sint-Jansteen.