De Archeologiedagen (link) zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. Ze brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Dit jaar is dat op 17, 18 en 19 juni 2022. Ontdek jouw geschiedenis. Oók in Hulst.
Zaterdag 18 juni a.s. gaan we in het licht van de Archeologiedagen tweemaal met een groepje over een archeologisch interessant stukje van de wallen wandelen. Het startpunt is de parkeerplaats achter het Havenfort tegenover het Oranjebolwerk. Om iedereen bij de les te houden, hebben we een eenvoudige quiz uitgedacht.
Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.
Onze huidige Hulster wallen zijn niet de eerste wallen die de stad omringden. Reeds in de middeleeuwen was er een aarden wal waarin houten poorten waren opgenomen. Omstreeks 1500 werden die verbeterd en kort daarna werd de imposante Bollewerckpoort gebouwd, een dubbele land- en waterpoort. Zowel het scheepvaartverkeer als het landverkeer uit het noorden en het westen kon via deze poort de stad binnenkomen. Prins Maurits liet er tussen 1591 en 1596 de nodige werken aan toevoegen maar de aanleg van de huidige werken zal niet lang na de inname door Albertus van Oostenrijk voor de Spaanse kroon in 1596 zijn begonnen met een hoogtepunt op het eind van het Twaalfjarig Bestand, pakweg de jaren 1620. De poort was niet meer nodig en verdween onder de nieuwe vesting, totdat hij in de jaren 1950 herontdekt werd. Rond 1700 woonde de beroemde Nederlandse vestingbouwkundige Menno baron van Coehoorn in Hulst en toen is vooral aan de zogenaamde buitenwerken gewerkt. De vestingwerken werden aangevuld met inundatiewerken die dienst deden tot tijdens de Belgische Opstand van 1830. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de wallen een ideale locatie als schuilplaats etc. voor de Duitse bezetter. Vaak is om Hulst gevochten in het verleden. Nog steeds worden er kostbare kleine voorwerpen gevonden, meestal kogels in allerlei vormen en maten maar ook munten. Die zijn waarschijnlijk verloren tijdens een moment van onachtzaamheid. We hopen deze geschiedenis met tastbare voorbeelden een plaats te geven.