Background Image

Nieuwsbrief Platform Ramp...

Hierbij ontvangt u weer onze maandelijkse Nieuwsbrief. Om deze in zijn geheel te lezen klik je hier. In dit nummer o.a. de aankondiging webinar op 11 juni over het Rampjaar en de verwoesting van het platteland:

‘Men sag niet als puynhoopen…’. Het Rampjaar 1672 op het platteland. Dit is het thema van het webinar op vrijdag 11 juni met dr. Arjan Nobel, wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam. Een ooggetuige wist, in het voorjaar van 1673, niet wat hij zag. Tussen Bodegraven en Woerden trof hij alleen maar verbrande huizen, verwoeste molens en ondergelopen landerijen. Franse troepen, maar ook de soldaten van Willem III, hadden een spoor van vernielingen achtergelaten. Dorpen lagen compleet in as, terwijl vluchtelingen wanhopig een veilig heenkomen zochten. De gevolgen waren soms nog jarenlang zichtbaar. In juli 1674 woonden in Bodegraven en Zwammerdam de meeste inwoners nog in hutjes tussen de afgebrande ruïnes. In dit webinar zullen we kijken naar de gevolgen van het Rampjaar voor het platteland. Met welke verschrikkingen kregen de dorpelingen te maken en, vooral, hoe werden deze verschrikkingen door de plattelanders herinnerd?

Verder "Museum van de Maand: het Groninger Museum", "Column Bert Bouwmeester, burgemeester van Coevorden" en veel ander nieuws over het Platform.