Background Image

Rampjaar in beeld…in 3 ...

Het Coronavirus maakt het voorlopig onmogelijk om elkaar tegen te komen. Handig dat anderen korte presentaties online zetten. Deze gaart over het welbekende Rampjaar. Om een korte, verhelderende presentatie te bekijken: Klik hier.

In 2022 is de Nationale Herdenking van het Rampjaar 1672. Via landelijke media, Maand van de Geschiedenis, exposities en activiteiten zal hier veel aandacht aan worden besteed. Wist u dat het Rampjaar de opmaat was naar een oorlog  waar de Republiek met zijn Europese bondgenoten streed tegen de oppermachtige Franse Zonnekoning? Een oorlog die veertig jaar duurde en honderdduizenden slachtoffers kende?
Helpt ons Heere, want wy vergaen, op de achtergrond branden, overstromingen en verwoestingen. Zo brachten tijdgenoten het Rampjaar in beeld. Voor het Platform Rampjaarherdenking is een korte presentatie gemaakt die in ongeveer drie minuten een beeld geeft van het Rampjaar. Niet alleen de militaire gebeurtenissen maar ook de gevolgen voor de burgerbevolking passeren de revue. Na 1672 was de ellende niet afgelopen want de vijandelijkheden zouden nog ongeveer veertig jaar duren.