Background Image

Middeleeuwse kastelen lan...

AGENDA

 

Middeleeuwse kastelen langs de Schelde

Gratis voor leden; niet leden € 5
 • Startdatum: 23-03-2024 14:30
 • Einddatum 23-03-2024 17:00
 • Max. deelnemers Onbeperkt
 • Ingeschreven 9
 • Locatie:
  De Blaauwe Hoeve, Truffinozaal
  Truffinoweg 2, 4561 NT Hulst, Nederland
  De Blaauwe Hoeve, Truffinozaal

 • Beschrijving
 • Info
 • Middeleeuwse kastelen langs de Schelde
  Een lezing door Kevin Poschet
   
  Middeleeuwse kastelen spreken nog steeds tot de verbeelding. Plannen van ambitieuze bouwmeesters om nieuwbouwprojecten te integreren in deze historische monumenten leiden dan ook vaak tot emotionele debatten in de media. En met het prestigeproject "Kastelen langs de Schelde" blijft ook de Vlaamse toeristische sector niet achter. Als grensrivier en één van de belangrijkste verkeersassen in de Nederlanden, valt de geopolitieke rol van de Schelde in de middeleeuwen immers niet te onderschatten. Dat wist ook de Vlaamse graaf. Op het eerste gezicht hebben de imposante grafelijke versterkingen in de regio niet veel sporen nagelaten, maar de bewaarde archieven vertellen een heel ander verhaal. Kevin Poschet kent die archieven als geen ander en belicht in deze lezing hoe de opeenvolgende vorsten hun kastelen van Beveren, Rupelmonde en Saeftinghe inzetten om die vitale stroom onder controle te brengen en te houden, hoe ze werden beheerd en bewaakt.

 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


Kaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)