Background Image

UITGESTELD!! Cursus grens...

AGENDA

Vanwege de Coronaperikelen kunnen activiteiten vervallen. Raadpleeg eerst deze agenda!

UITGESTELD!! Cursus grensdorpen en hun dialecten

Voorlopig uitgesteld tot half januari 2021
 • Startdatum: 18-01-2021
 • Einddatum 16-02-2021
 • Registratie Startdatum 14-07-2020
 • Max. deelnemers 30
 • Ingeschreven 30
 • Aantal plaatsen 0
 • Prijs per persoon Voorlopig uitgesteld tot half januari 2021
 • Speaker Veronique de Tier
 • Locatie:
  Malpertuus
  Malpertuuslaan 6, 4567 BM Clinge, Nederland
  Malpertuus

Jammer, wij kunnen u niet meer inschrijven, omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt.
 • Beschrijving
 • Info
 • GrensDorpen, een grensoverschrijdende samenwerking met steun van de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Hulst en De Klomp De Klinge VZW, organiseert in Malpertuus in Clinge een cursus Dialect. 

  De vraag die we in deze beginnerscursus trachten te beantwoorden is of de rijksgrens ook hier een taalgrens is. De cursus wordt gegeven door mevrouw Veronique de Tier, projectleider dialectonderzoek bij het Instituut voor de Nederlandse Taal en adviseur streektalen bij Erfgoed Zeeland. Veronique is voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten en redacteur van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Oprecht zijn we het eens met de opmerkingen dat Veronique als geen ander eenvoudig, helder en boeiend kan spreken over taal en taalgebruik in Zeeland en Vlaanderen. Grensdorpen en hun dialecten. Is de rijksgrens ook hier een taalgrens? De vraag die we in deze beginners cursus trachten te beantwoorden is of de rijksgrens ook hier een taalgrens is.

  Grensdorpen en hun dialecten. Is de rijksgrens ook hier een taalgrens?
  In deze cursus bekijken we de Oost-Zeeuws-Vlaamse en Wase dialecten aan de grens. De cursus gaat in op de geschiedenis van de Vlaamse en Zeeuwse dialecten met focus op de grensdorpen. Heel lang geleden spraken al deze grensdorpen dezelfde taal, maar hoe is het nu en op welke manier zijn de dialecten geëvolueerd? Wat is de invloed van de scheiding tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. Deze beginners cursus omvat 3 avonden van elk 2 lesuren (50 min.) met een kleine pauze. Het lesgeld bedraagt €30,- voor de gehele cursus inclusief cursusmateriaal. Cursusdagenzijn dinsdag 27 oktober, dinsdag 10 november en dinsdag 24 november 2020. We starten uiterlijk om 19u30 en eindigen om 21u30. U kunt vanaf 19:00 uur terecht in het leslokaal. Plaats: Malpertuus, Malpertuuslaan 6 in Clinge.

  Inschrijven is verplicht want er is maar een beperkt aantal deelnemers mogelijk. 

  NB: Bij overschrijding van het aantal van max. 30 deelnemers wordt een extra cursus uitgeschreven!

  DUS: Deze cursus niet meer mogelijk? Geef dan uw gegevens door aan Guillaume Drumont en hij houdt u op de hoogte over een tweede cursus.

  Inschrijven via deze website en indien u niet via IDEAL kunt betalen stuur dan een email of bel naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel.nr: +31653592956. Indien de cursus door onvoorziene omstandigheden niet door kan gaan zullen we u natuurlijk het cursusgeld retourneren. 

  BELANGRIJK: In verband met de nieuwe Coronarichtlijnen van zowel de Nederlandse als Belgische regering hebben we besloten om de 1e cursusavond van "GrensDorpen en hun dialect" op te schuiven naar dinsdag 24 november. De andere 2 cursusmomenten zijn dinsdag 8 december en woensdag 16 december. Indien echter de genomen maatregelen op 24 november nog steeds van kracht zijn zullen wij genoodzaakt zijn de startdatum nog verder op te schuiven. Wij zullen u in ieder geval hiervan tijdig op de hoogte stellen.

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 • €30,00
 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


De Vier AmbachtenKaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)