Background Image

Jubileum pubquizz

AGENDA

 

Jubileum pubquizz

Gratis
 • Startdatum: 21-10-2023 13:30
 • Einddatum 21-10-2023 17:30
 • Max. deelnemers Onbeperkt
 • Ingeschreven 7
 • Locatie:
  De Lieve
  Broodmarkt 8, 4561 CC Hulst, Nederland
  De Lieve

Jammer, wij kunnen u niet meer inschrijven, omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt.
 • Beschrijving
 • Info
 • Pubquizz.

  Lustrumviering in de Maand van de Geschiedenis Eureka!
  Op 21 oktober staan we stil dat onze Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten 
  95 jaar jong is!
  De jubileumviering is deze keer in de vorm van een Pubquiz. In een middag vol vragen, antwoorden en zeer interessante wetenswaardigheden testen we de kennis van de deelnemers. De vragen gaan over algemene zaken maar gaan natuurlijk ook over de geschiedenis van onze streek de Vier Ambachten. De locatie is de Lieve in Hulst
  Deelname kan alleen per team en is gratis! Een team bestaat uit maximaal 5 personen en het maakt niet uit of de deelnemers lid zijn van de Kring of niet. Natuurlijk verzint u een originele naam voor het team. 

  Interesse? Kijk op de site voor het aanmeldingsformulier. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging. 

  Bij binnenkomst staan de koffie / thee en een traktatie klaar.
   
  Zaterdag 21 oktober 2023 Pubquiz.
  Inloop vanaf: 13:30
  Aanvang: 14:00
  Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit kan tot 1 oktober maar wees er snel bij. 

  Let wel: vanaf deze zomer zijn wij genootzaakt om in de Lieve zelf te barbediening te verzorgen. Omwille van de controleerbaarheid willen wij u vragen om uw consumpties met uw bankkaart af te rekenen. Hartelijk dank voor uw medewerking.

   

 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


Kaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)