Background Image

Cursus GrensDorpen en hun...

AGENDA

 

Cursus GrensDorpen en hun dialect

All in voor drie avonden
 • Startdatum: 05-10-2022 19:30
 • Einddatum 19-10-2022 22:00
 • Max. deelnemers Onbeperkt
 • Ingeschreven 15
 • Prijs per persoon All in voor drie avonden
 • Locatie:
  Malpertuus
  Malpertuuslaan 6, 4567 BM Clinge, Nederland
  Malpertuus

Jammer, wij kunnen u niet meer inschrijven, omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt.
 • Beschrijving
 • Info
 • Wegens groot succes in 2021 ook dit jaar (een herhaling van de) cursus “GrensDorpen en hun dialect”. Deze herhalingscursus wordt gegeven in oktober 2022 en is bedoeld voor degenen die in 2021 niet aanwezig konden zijn.

  Deze cursus wordt weer gegeven door mevrouw Veronique de Tier, adviseur streektalen bij Erfgoed Zeeland, dialectoloog bij het instituut voor de Nederlandse taal en o.a. ook co-auteur van het dialecten boek “De Atlas van het dialect in Vlaanderen”

  Veronique kan als geen ander op een duidelijke en boeiende manier over de dialecten in Zuid-Nederland en België vertellen.

        Grensdorpen en hun dialecten, Is de rijkgrens ook hier een taalgrens..??

  In de cursus bekijken we de Oost-Zeeuws-Vlaamse en Wase dialecten. De cursus gaat in op de geschiedenis van de Vlaamse en Zeeuwse dialecten met focus op de grensdorpen. Heel lang geleden spraken al deze dorpen dezelfde taal, maar hoe is het nu en op welke manier zijn de dialecten geëvolueerd? Wat is de invloed van de scheiding tussen de zuidelijke en noordelijke Nederlanden?

  De cursus omvat net zoals de vorige keer 3 avonden van elk 2 lesuren (50 min) met een kleine pauze.

  Het lesgeld bedraagt €30,- voor de gehele cursus inclusief cursusmateriaal.

  De cursus wordt gegeven op de woensdagen 5 oktober, 12 oktober en 19 oktober 2022.

 • €30,00
 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


De Vier AmbachtenKaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)