Background Image

Middagwandeling op de Lin...

AGENDA

Vanwege de Coronaperikelen kunnen activiteiten vervallen. Raadpleeg eerst deze agenda!

Middagwandeling op de Linie van Hulst

Deelname gratis
 • Startdatum: 18-06-2021 14:00
 • Einddatum 18-06-2021 16:00
 • Registratie Startdatum 12-06-2021
 • Max. deelnemers 10
 • Ingeschreven 5
 • Aantal plaatsen 5
 • Locatie:
  Liniedijk Hulst
  Koolstraat 17, 4561 GW Hulst, Nederland
  Liniedijk Hulst

Jammer, wij kunnen u niet meer inschrijven, omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt.
 • Beschrijving
 • Info
  • Ga je mee met een wandeling over de oude linie van communicatie tussen Hulst en fort Moerschans?

  • Vooraf: Coronamaatregelen zoals een mondkapje en 1,5 afstand bewaren zijn van toepassing!

  • De Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni 2021 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis! Oók in Hulst!

  • Onze Linie van Communicatie dateert uit de Tachtigjarige Oorlog, maar is daarna ook nog regelmatig gebruikt om weerstand te bieden aan vijandelijke legers. Nog steeds worden er kostbare kleine voorwerpen gevonden, meestal kogels in allerlei vormen en maten maar ook munten. Die zijn waarschijnlijk verloren tijdens een moment van onachtzaamheid.

  • We passeren tijdens de wandeling enkele oude grensstenen én de site van het middeleeuwse kasteel van de heren Van Maelstede, nog onder de grond begraven, maar er zijn nog wel de verhalen. Het startpunt van de wandeling is de kruising van de Koolstraat en de Liniedijk. Vlakbij de bushalte aldaar.
 • 5
 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


De Vier AmbachtenKaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)