AGENDA
Excursie Axel Witte's museum
- Startdatum: 25-03-2023 14:00
- Einddatum 25-03-2023 16:00
- Registratie Startdatum 27-02-2023
- Max. deelnemers 20
- Ingeschreven 10
- Aantal plaatsen 10
- Sluitingsdatum 20-03-2023
- Prijs per persoon 10.00 Euro voor leden 15 euro voor niet-leden
-
Beschrijving
-
Info
-
Excursie Axel op 25 maart 2023
De eerste excursie van 2023 voert ons op 25 maart om 14.00 uur naar Axel. Daar brengen we een bezoek aan een uniek klein museum en maken we een rondwandeling door Axel.
Het kleine Witte’s Foto en Radiomuseum, dat gevestigd is in de Bastionstraat. In de jaren tachtig werd dit museum gesticht door 2 broers in hun ouderlijk huis. De collectie omvat twee groepen. De reeds overleden broer interesseerde zich in oude lampenradio’s. Deze collectie bevindt zich op de eerste verdieping. De andere broer hield zich bezig met oude fototoestellen. Zijn verzameling stopt dan ook op het moment dat de digitale fototoestellen hun intrede deden.
Vanwege de beschikbare ruimte is het niet mogelijk om met de volledige groep het museum te bezoeken. Vandaar dat besloten is, dat er maar maximaal 20 personen kunnen inschrijven en dat we de groep in tweeën moeten splitsen.
Groep 1 gaat naar het museum . Hier worden ze ontvangen met een uitleg over de collectie onder het genot van een warm of koud drankje. Waarna het museum verkend kan worden. Houd er rekening mee, dat de radiocollectie zich op de eerste verdieping bevindt.
Groep 2 gaat onder geleide van een plaatselijke gids op een excursie door Axel. Na circa een uur komen zij terug bij het museum. Hier worden de groepen gewisseld. Groep 1 gaat dan met de gids op excursie, terwijl groep 2 het museum bezoekt.
De excursie is op eigen vervoer. De plaats van samenkomst is de rotonde aan de Buitenweg, Stationsstraat en Nieuwedijk te Axel. Er is hier gelegenheid om gratis te parkeren. Indien er geen plaats beschikbaar is, kan men terecht bij de parking bij de markt van Axel.
De kosten van de excursie naar Axel is 10 Euro.
Hiervoor ontvangt U het bezoek aan het museum met het welkomdrankje en de wandeling door Axel.
Aanmelden kan via de website van de Oudheidkundige Kring. Voor vragen kunt u telefonisch terecht bij de voorzitter van de reiscommissie P. de Bakker (telefoon 0114 31 54 24).
-
ONZE MISSIE
Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.
Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?
WAT DOEN WE ZOAL
- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.
WERKGEBIED
Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.
Kaart van het gebied van de Vier Ambachten.
OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING
De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.
De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)