Background Image

Industrieel museum Zeelan...

AGENDA

Vanwege de Coronaperikelen kunnen activiteiten vervallen. Raadpleeg eerst deze agenda!

Industrieel museum Zeeland

€15,00
 • Startdatum: 23-10-2021 13:00
 • Einddatum 23-10-2021 16:00
 • Registratie Startdatum 30-09-2021
 • Max. deelnemers 36
 • Ingeschreven 9
 • Aantal plaatsen 27
 • Sluitingsdatum 21-10-2021
 • Prijs per persoon €15,00

Jammer, wij kunnen u niet meer inschrijven, omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt.
 • Beschrijving
 • Info
 • Zaterdag 23 oktober Industrieel Museum Zeeland  Sas van Gent

  “Daar kijk je met je handen ”, is het motto van het museum!

  Op een leuke interactieve manier wordt hier de industrie van onze streek tentoongesteld. Het is gevestigd in de historische suikerloodsen van de eerste Coöperatieve Suikerfabriek. In de vaste collectie van het museum kom je heel wat te weten over oude en nieuwe industrietakken die voor Zeeland van belang waren en zijn.  Wist u bijvoorbeeld dat het glaswerk van de torenhoge gebouwen in Dubai uit Sas van Gent komt?  Op dit moment kun je in de wisseltentoonstelling een collectie prikklokken bewonderen. Dit museum is ook leuk voor de jeugd, er zijn allerlei interessante doe dingen bedacht.

  Deze excursie sluit mooi aan op het thema van dit jaar van de Maand van de Geschiedenis : Arbeid.

  Het is museum is goed toegankelijk voor minder validen en rolstoelgebruikers.

  Programma

  13.00 uur verzamelen aan het Industrieel Museum. Er is een ruime parkeerplaats.

  Adres : Westkade 114, 4551 LA, Sas van Gent

  14.00 uur pauze in de rondleiding voor koffie met koffiekoek

  15.30 /16.00 einde bezoek.

  Praktisch

  Wij bieden dit programma aan voor  €15, -voor leden en hun partner . Niet-leden betalen  € 20,-. Museumkaarthouders krijgen €5,- terug.

  Er wordt voor deze excursie geen vervoer geregeld. U komt op eigen gelegenheid. U dient wel in te schrijven.

  U kunt inschrijven via de website waar u onder menu “Agenda “ de Excursies vindt met een inschrijfformulier. Na inschrijving kunt u via telebankieren gelijktijdig betalen. Voor hen die  niet via telebankieren kunnen betalen is er de mogelijkheid om apart via overschrijven te betalen. Let op : gelieve ons nieuwe bankrekeningnummer te gebruiken ! NL60 Rabo 0362396213

  Uw inschrijving is pas definitief nadat uw bijdrage is ontvangen op de bankrekening van de Oudheidkundige Kring   NL60 RABO 0362 3962 13

  Wij verzoeken u zich te houden aan de op dat moment geldende coronaregels.

 • €15,00 27
 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


De Vier AmbachtenKaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)